1 Tomaten met geitenkaas
Benodigdheden
100g harde geitenkaas, 2 tomaten, 50 g ontpitte zwarte olijven, 1 el fijngesneden bieslook, 1 el wijnazijn, 2 dl olijfolie, pezo
Bereiding
- ontpit de tomaten en snij in blokjes;
- snij de geitenkaas in kleine blokjes;
- snij de ontpitte zwarte olijven in fijne ringetjes;
- maak een vinaigrette met de olie, de wijnazijn de bieslook en breng op smaak met peper en zout;
- giet de vinaigrette over de tomaten, de kaas en de olijven en meng alles voorzichtig;
- dien op een klein schoteltje met een stukje Turks of Frans brood.
2 Linzenpaté
Benodigdheden
200 g droge linzen, 1 wortel, 2 stengels prei, 1 teentje knoflook, 1 el olijfolie
sojasaus (volgens eigen smaak), 1 el fijngehakte peterselie, snuifje bonenkruid
snuifje tijm, 1 laurierblad, peper
Bereidingswijze:
- Kook de linzen samen met tijm, laurier en bonenkruid ongeveer 30 minuten in een hoeveelheid water dat een drievoud is van het volume van de linzen. Giet water nadien af. Laat gare linzen uitlekken.
- Snij de prei en de wortel. Verwarm olie en fruit de look. Voeg prei, wortel en een beetje water toe. Stoof gaar.
- Meng de linzen door de gare groenten. Pureeer alle ingrediënten fijn. Voeg sojasaus en peper toe volgens eigen smaak. Roer de peterselie erdoor. Serveer koud.
3 Noten-linzenpaté
Benodigdheden
350g droge linzen, 400 g tomaten, 100 g boter, 3 eieren, 1 tl oregano, 350 gemengde noten, 150 g bleekselder, 2 uien, 2 tenen knoflook, zout, peper en olie
Bereidingswijze:
- kook de linzen gaar
- snij de tomaten in stukjes en laat ze in een pan inkoken tot een saus, neem de pan van het vuur, voeg de boter eraan toe zodat die smelt en laat afkoelen;
- klop de eieren los, voeg de oregano toe en meng onder de afgekoelde saus;
- maal de noten;
- snij de bleekselder, de uien en de look fijn;
- meng alles onder elkaar en doe er eventueel nog wat peper en zout bij;
- bekleed een ovenschotel met bakpapier, vet dit goed in en vul met het mengsel;
- laat +/- 1u30 bakken in een voorverwarmde warme lucht oven op +/-160°C
-
4 Champignon-notenpaté
Benodigdheden
2 uien, 500 gr champignons, 20 g boter, 200 g gemengde noten, 50 g paneermeel, 100g room of soyaroom, 2 eieren, 1 tl basilicum, 2 tl oregano, zout, peper en olie
Bereidingswijze:
- snij de uien en de champignons fijn en bak ze gaar in een pan;
- meng daaronder de opgeklopte eieren;
- eveneens de gemalen noten, de kruiden en de soyaroom:
- neem een bakvorm, bekleed die met bakpapier en vet in, giet daarin het mengsel en laat gedurende 1u30 bakken in een voorverwarmde warme lucht oven op 160°C
5 Puree van geroosterde pompoen met zongedroogde tomaatjes en mascarpone
Benodigdheden
1 kleine rode pompoen, 250 g zongedroogde tomaatjes, mascarpone
Bereidingswijze:
- snij de pompoen in kleine blokjes en bruin ze in een hete pan of in de oven;
- mix de zongedroogde tomaten;
- voeg de pompoen aan toe en mix tot een gladde massa;
- meng deze puree met mascarpone;
- breng eventueel op smaak met wat paprikapoeder, soyasaus en wat zout.
6 Veredelde pindakaas
Benodigdheden
1 ui, 1 soeplepel tomatenpuree of één verse tomaat, enkele teentjes look, 1 eetlepel soyasaus, 100 gr pindakaas, water, olijfolie, pili-pili
Bereidingswijze:
- snij de ui fijn en laat bruinen in wat olijfolie
- voeg de fijn gesneden look toe
- doe de tomatenpuree erbij of de verse tomaat in blokjes gesneden;
- doe de pindakaas erbij, en laat verder garen;
- breng op smaak met soyasaus en pili-pili;
- laat afkoelen.
7 Varianten op hummus (= gepureerde kikkererwten op smaak gebracht met komijn, citroen en etc.)
Benodigdheden
pompoen, wortel, aubergine, pijnboompitten, olifolie, soyasaus, pili-pili
Bereidingswijze:
- stoof of rooster pompoen, wortel, aubergine
- pureer de groenten;
- meng er wat gegrilde zonnebloempitten of pijnboompitten onder,
- breng op smaak met wat olijfolie, soyasaus, pili-pili
8 Rode bietpuree
Benodigdheden
250 g gestoomde en gepelde rode bietjes , 1 el mayonaise, 1 el soyasaus, 1 tl pili-pili, 1 zout-zure augurk, 1 sjalot, ½ groot takje peterselie
Bereidingswijze
- Was de bietjes en kook ze gaar in de schil.
- Laat ze afkoelen en haal de schil er af.
- Mix de bieten en voeg de fijngesnipperde augurk, sjalot en peterselie toe;
- Kruid met de soyasaus, de pili-pili en voeg de eetlepel mayonaise toe;
- serveer met geroosterd brood.
9 Fris komkommerbeleg
Benodigdheden
½ komkommer, 1 sjalotje of klein uitje, 150 gr uitgelekte platte kaas, 6 verse muntblaadjes, 2 teentjes look, peper en zout, olijfolie
Bereidingswijze
- Rasp de komkommer
- Doe de kwark in een kom en voeg de komkommer en de fijngesneden sjalot en look toe;
- meng de fijngesneden muntblaadjes eronder;
- breng op smaak met peper en zout en eventueel wat olijfolie
10 Erwtenpesto
Benodigdheden
150 g (diepvries) erwten , 100 g gegrilde pijnboompitten, 40 g Parmezaanse kaas, 100 ml olijfolie, naargelang de gewenste consistentie , 2 teentjes look , peper en zout
Bereidingswijze
- Kook de erwten gaar en laat ze afkoelen;
- Mix alle ingrediënten. Als de pesto nog te vast is, voeg je eventueel wat extra olijfolie toe.
- kruid met peper en zout.
Naargelang je persoonlijke voorkeur kun je ipv erwten basilicum, rucola of rode bieten gebruiken en meer of minder kaas toevoegen.
Ipv pijnboompitten kan je ook niet gegrilde cashewnoten gebruiken of walnoten.